W czwartek odwiedził nasze przedszkole skunks Norbi wraz ze swoją opiekunką. Dowiedzieliśmy się, że skunksy w naturze zamieszkują Wielkie Równiny Ameryki Północnej, są aktywne w nocy, mają bardzo słaby wzrok, ale za to doskonały węch i słuch. Jedzą wszystko to co jest w danym okresie łatwo dostępne. Żywią się owadami, małymi kręgowcami, ptasimi jajami, a także warzywami, owocami i orzechami. Słynne są z powodu cuchnącej wydzieliny, której używają do odstraszania napastników. Skunks Norbi, który był naszym gościem jest skunksem hodowlanym i ma usunięte gruczoły zapachowe.


